Коњичко друштво Кнез Михаило - Пожаревац
Коњичко друштво
„Кнез Михаило“ Пожаревац

Илије Гојковића бб,
12000 Пожаревац

012/555-323
012/555-385

kdknezmihailo@gmail.com
 

Љубичевски коњички вишебој

Јединствена манифестација коњичког спорта

Љубичевски коњички вишебој

Љубичевски коњички вишебој је скуп витешко-спортских и традиционално-историјских дисциплина, које се одржавају као јединствена манифестација коњичког спорта и као оригинални облик народног коњичког такмичења у оквиру туристичко-спортске манифестације „Љубичевске коњичке игре“.

Љубичевски коњички вишебој састоји се од пет дисциплина, и то: гађање буздованом, гађање стрелом, курирско јахање, гађање копљем и сеча сабљом.

Победник такмичења осваја титулу „Витез Љубичевских коњичких игара“, као и витешка знамења, плашт и сабљу, које поносно чува годину дана.

Љубичевски коњички вишебој

ГАЂАЊЕ БУЗДОВАНОМ

Задатак такмичара је да растојање од 50 метара пређе за 4,5 секунде и изврши гађање буздованом у гонг. Погодак у гонг било којим делом буздована признаје се као важећи. Буздован се обавезно избацује замахивањем изнад главе. Погодак се неће признати ако буздован прво погоди шипку или ланац па гонг. Бочно растојање је 3 метра. Сви испуњени услови обезбеђују 3 бода.

Љубичевски коњички вишебој

ГАЂАЊЕ СТРЕЛОМ

Задатак такмичара је да растојање од 58 метара пређе за 5 секунди и изврши гађање у мету. Испуњено време и погодак у центар доносе такмичару 3, у средњи круг 2 и у спољни круг 1 бод. Бочно растојање је 3 метра. Погодак је важећи само уколико врх стреле додирне или се забоде у површину круга.

Љубичевски коњички вишебој

КУРИРСКО ЈАХАЊЕ

Задатак такмичара је да на растојању од 100 метара у одласку и 100 метара у повратку преда и прими пошту у што краћем временском периоду. Најбоље постигнуто време бодује се са 3 бода, другопласирано са 2 бода и трећепласирано са 1 бодом. Такмичар је обавезан да приликом промене курирских торбица сјаше са коња, такође је обавезан да се врати у контакту са коњем и торбицом, која у одласку и повратку мора бити преко рамена, односно преко врата дијагонално. Торбица мора остати окачена о стуб.

Љубичевски коњички вишебој

ГАЂАЊЕ КОПЉЕМ

Задатак такмичара је да растојање од 50 метара пређе за највише 4,5 секунде и да изврши гађање копљем у мету са растојања од 8 метара. Испуњено време и погодак у центар доносе 3 бода, у средњи круг 2 бода и у спољни круг 1. бод. Погодак је исправан само уколико је врх копља оставио траг на мети или се забио у површину мете. Преступ се одређује према јахачу такмичару, а не према коњу. Копље се носи у десној руци.

Љубичевски коњички вишебој

СЕЧА САБЉОМ

Задатак такмичара је да растојање од 68 метара пређе за највише 6,5 секунди и изврши три задатка: скидање фигуре главе сабљом са постоља, сечу лубенице на постољу и пробијање мете пречника 30 центиметара која се налази на тлу. Испуњено време и успешно извршен задатак доносе такмичару за сваки задатак по један бод. Растојање од старта до прве мете је 50 метара, од прве до друге је 8 метара, а од друге до треће је 10 метара. Сабља се мора носити десном руком испред тела.