Коњичко друштво Кнез Михаило - Пожаревац
Коњичко друштво
„Кнез Михаило“ Пожаревац

Илије Гојковића бб,
12000 Пожаревац

012/555-323
012/555-385

kdknezmihailo@gmail.com
 

Историјат

Коњичко друштво "Кнез Михаило" Пожаревац

Историјат

Коњичко друштво „Кнез Михаило“, основано је као одбор Дунавског кола јахача „Кнез Михаило“ из Београда, под називом: „Дунавско коло јахача Кнез Михаило за округ пожаревачки“. Први председник Друштва био је пуковник Илија Гојковић, који ће касније постати прослављени српски ђенерал из Балканских ратова и Првог светског рата и министар војни у влади Николе Пашића.

Приликом оснивања, пред Коло јахача постављен је задатак „да путем наградних трка и изложби коња, писаном речју и практичним поукама, ради на унапређењу народног коњарства“. У том циљу Коло јахача организује „привредно витешке свечаности“ у оквиру којих се одржавају коњске трке и изложбе коња.

Прве привредно – витешке свечаности у Пожаревцу, под називом „Ђурђевске утакмице“, одржане су 26. априла 1892. године на хиподрому у Пожаревцу, који је у част Кнеза Михаила, утемељивача модерног коњарства, носио назив „Михаиловац“. Овај датум представља почетак рада Друштва.

У наредном периоду, Коло јахача успешно ради на развоју и унапређењу народног коњарства и коњичког спорта у пожаревачком крају. Квалитет коња знатно се поправља. Моравско-стишки коњ се успешно супротставља узгоју из Мачве, Шапца, Зајечара и Ваљева. Убрзани развој коњарства и коњичког спорта који је започео деведесетих година 19. века прекинут је Балканским ратовима 1912. и 1913. године и Првим светским ратом 1914-1918. године. Знатан број коњичких и артиљеријских јединица српске војске попуњавао се коњима са подручја Мораве и Стига. Ти коњи су одолевали свим тешкоћама и напорима који су пред њих стављани.

Рад Кола јахача поново је обновљен 1921. године, када се на пожаревачком хиподрому организују и два тркачка састанка. Пожаревачки хиподром се полако сређује и унапређује. Након вишегодишњег прикупљања средстава коначно су 1935. године изграђене модерне покривене трибине са 1000 седишта. Број и квалитет грла и тркачких састанака се из године у годину повећава.

Други светски рат поново прекида рад Кола јахача. Све што је у периоду између два светска рата изграђено, ратним дејствима је уништено, број коња је десеткован, новоизграђене трибине су срушене 1943. године, целокупна архива је уништена, а хиподром је опустошен.

По окончању Другог светског рата, љубитељи коња и коњичког спорта из Пожаревца, 23. јула 1946. године обнављају рад кола јахача, под називом Коњички клуб „Стиг“. Коњички клиб „Стиг“ се убрзано развија и 1948. године прераста у Друштво за унапређење коњарства и коњичког спорта „Вељко Дугошевић“. Друштво је носило назив по имену народног хероја и једног од организатора устанка против фашизма у пожаревачком крају све до 2001. године. Од 2001. године, Друштву је враћен назив „Кнез Михаило“.